ITINERARI 01
CAPELLADES

L’itinerari de Capellades és el més urbà i el més curt. Tot i això és un dels itineraris on podrem veure més elements del patrimoni paperer. Partirem de la Bassa i el Molí de la Vila (seu del Museu Molí Paperer de Capellades) per seguir el Rec del Corronaire fins al Mirador de la Miranda, des d’on podrem veure els Molins de la Costa. El recorregut ens farà baixar cap a l’antic Camí Ral, on hi ha el nucli de la Font de la Reina. Resseguirem el riu Anoia per sota del Capelló fins al Pas de l’Aigua des d’on tornarem a pujar a Capellades.

DIFICULTAT

FÀCIL

TIPUS

ANADA I TORNADA

DISTÀNCIA

3,44 km

DURADA

45′

DESNIVELL

160m

PATRIMONI

5 ESPAIS

Descarrega’t l’itinerari! 

ESPAIS

DESTACATS

MUSEU MOLÍ PAPERER DE CAPELLADES

Situat a Capellades, el Museu-Molí Paperer està ubicat a l’antic molí paperer “Molí de la Vila”, que conserva l’estructura pròpia dels molins paperers del segle XVIII. Al costat hi ha la Bassa, una surgència d’aigua natural i cristal·lina, que era utilitzada per 16 molins paperers d’aquesta vila. A les sales d’exposició permanent del Museu es recull la història del paper des dels seus orígens fins als processos actuals de fabricació. Al soterrani del molí, on encara avui es continua elaborant paper fet a mà, el visitant pot conèixer detalladament tot el procés artesanal del paper, amb eines i maquinària originals. Les col·leccions i la documentació que s’hi conserven fan d’aquest Museu un dels centres més importants d’abast internacional dedicats a l’estudi i la difusió del paper en tots els seus àmbits.

DESCOBREIX EL MUSEU
Mmpc It1 Camins Del Paper 1
Mmpc-it1-camins-del-paper-1
Mmpc-it1-camins-del-paper-2
Mmpc-it1-camins-del-paper-10
Mmpc-it1-camins-del-paper-9
Mmpc-it1-camins-del-paper-8
Mmpc-it1-camins-del-paper-7
Mmpc-it1-camins-del-paper-5
Mmpc-it1-camins-del-paper-3
Mmpc It1 Camins Del Paper 1Mmpc It1 Camins Del Paper 2Mmpc It1 Camins Del Paper 10Mmpc It1 Camins Del Paper 9Mmpc It1 Camins Del Paper 8Mmpc It1 Camins Del Paper 7Mmpc It1 Camins Del Paper 5Mmpc It1 Camins Del Paper 3
Molins Costa It1 Camins Del Paper 2
Molins-costa-it1-camins-del-paper-2
Molins-costa-it1-camins-del-paper-4
Molins-costa-it1-camins-del-paper-5
Molins Costa It1 Camins Del Paper 2Molins Costa It1 Camins Del Paper 4Molins Costa It1 Camins Del Paper 5

ELS MOLINS DE LA COSTA

A Capellades hi havia dos grups de molins paperers; els molins de la costa i els molins del pas de l’aigua. El de la costa era el més nombrós, beneficiari de l’aigua de la bassa del molí de la Vila (seu del Museu Molí Paperer de Capellades), que feia moure el motor hidràulic de la roda de calaixos per la Sèquia Major o rec del Corronaire, per aquest ordre: Molí de la Vila, Molí del Fages, Cal Fortugós, Molí del Pla o de Cal Tillo, Cal Castells, Cal Mata, Cal Separa, Ca l’Anton, Molí Xic, Cal Ferreres, Cal Gats, Molí d’en Pau Vidal, Molí d’en Pere Joan, Ca l’Almirall, Molí d’en Tortet i la Molina.

ABRIC ROMANÍ

Geològicament, l’Abric Romaní és una balma que s’obre dins el que es reconeix com a Cinglera del Capelló. Aquesta cinglera és un massís travertínic d’un km de llargada i d’uns 50 metres de potència mitjana format per l’acció d’aigües carbonatades que fossilitzen colònies vegetals. Al llarg d’aquest massís la caiguda d’aigua va formar també un conjunt considerable de balmes, cornises o capellons, sota els quals varen establir els seus hàbitats nombrosos grups humans prehistòrics. D’entre totes aquestes ocupacions, destaca per la seva gran importància el jaciment paleolític de l’Abric Romaní.
El jaciment arqueològic de l’Abric Romaní fou descobert el dia 9 d’agost de l’any 1909 per un industrial paperer capelladí, Amador Romaní i Guerra. Avui, és considerat un dels principals jaciments neandertals del món. Des de 1983, les excavacions han estat dirigides pel Dr. Eudald Carbonell. I han tret a la llum desenes d’objectes de fusta i més de dues-centes llars de foc que han permès documentar els sistemes de vida d’aquestes comunitats de caçadors-reol·lectors.

Capello Abric Romani It1 Camins Del Paper 1
Capello-abric-romani-it1-camins-del-paper-1
Capello-abric-romani-it1-camins-del-paper-2
Capello-abric-romani-it1-camins-del-paper-3
Capello-abric-romani-it1-camins-del-paper-4
Capello-abric-romani-it1-camins-del-paper-5
Capello-abric-romani-it1-camins-del-paper-6
Capello-abric-romani-it1-camins-del-paper-7
Capello Abric Romani It1 Camins Del Paper 1Capello Abric Romani It1 Camins Del Paper 2Capello Abric Romani It1 Camins Del Paper 3Capello Abric Romani It1 Camins Del Paper 4Capello Abric Romani It1 Camins Del Paper 5Capello Abric Romani It1 Camins Del Paper 6Capello Abric Romani It1 Camins Del Paper 7
Font Reina It1 Camins Del Paper 4
Font-reina-it1-camins-del-paper-4
Font-reina-it1-camins-del-paper-3
Font-reina-it1-camins-del-paper-2
Font-reina-it1-camins-del-paper-6
Font-reina-it1-camins-del-paper-7
Font-reina-it1-camins-del-paper-8
Font Reina It1 Camins Del Paper 4Font Reina It1 Camins Del Paper 3Font Reina It1 Camins Del Paper 2Font Reina It1 Camins Del Paper 6Font Reina It1 Camins Del Paper 7Font Reina It1 Camins Del Paper 8

LA FONT DE LA REINA

El veïnat de la Font de la Reina constituïa un lloc estratègic de pas en el Camí Ral en el sector que unia la vila d’Igualada amb la de Piera, fet que explicaria l’existència de nombrosos hostals. A tocar del portal d’un d’aquests establiments adreçats als viatgers -Can Carol, datat entre els segles XVI-XVII hi ha una font neoclàssica esculpida en forma de bust femení, de la qual brollaven dos raigs d’aigua dels seus pits.
Es creu que fou esculpida en memòria de la reina Peronella d’Aragó, muller de Ramon Berenguer IV, que al 1151, traslladant-se a la ciutat comtal, va passar pel lloc, que ha conservat en el seu topònim el fet històric.
La Font de la Reina es convertí en un enclavament de constant moviment de carros que transportaven paper cap a l’interior de la Península.

PAS DE L’AIGUA

Aquest conjunt de molins paperers era format pel Molí Vell, Cal Manel i Cal Violant. L’aigua que movia les rodes provenia de la resclosa que hi ha sota el barret del Capelló. I se l’anaven passant de l’un a l’altre. A part, per a l’aigua de tina, per fabricar el paper, tots tres treien aigua de mina.

Pas Aigua It1 Camins Del Paper 1
Pas-aigua-it1-camins-del-paper-1
Search